kolla fet text, mina ord , hahahahhahaha

Reinfeldt hittade modellen i Ängelholm

Även statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som kom på besök på onsdagen, imponeras av Resurscenters avslappnade sätt att tackla ungdomsarbetslösheten på. Han hoppas att Ängelholmsmetoden ska stå som modell för övriga Sverige.


Bildmaterial

Nej men är det inte... På vägen upp möts Fredrik Reinfeldt av en bild på sig själv, jämte kungens porträtt.HD/NST Mats Roslund

Resurscenter/ungdomsarbetslöshet

Till Resurscenter i Ängelholm anvisades 127 ungdomar från Arbetsförmedlingen 2009. Av dessa gick 42 procent vidare till arbete, 14 procent till studier och 44 procent till praktik, den senare kategorin med tillägget "eller så saknas det statistik i dagsläget". För de 43 ungdomar som anvisades dit från socialförvaltningen var motsvarande siffror 35 procent, 26 procent och 39 procent.

Den siste januari hade Ängelholm en ungdomsarbetslöshet på 6,4 procent, samt en andel på 8,7 procent i program med aktivitetsstöd. Det är klar högre än såväl snittet i Skåne - 4,9 procent respektive 6,3 procent - som i riket, 5,2 procent respektive 6,7 procent.


ÄNGELHOLM. Det kastas många nervösa blickar mot parkeringen innan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anländer till Resurscenter på Industrigatan med sitt följe strax före klockan tio på onsdagen.

Väl på plats i det proppfulla sammanträdesrummet släpper anspänningarna hos deltagare och personal. Det blir en avslappnad timme där ungdomarna i tur och ordning ger sin berättelse om vägen från arbetslöshet till jobb eller utbildning. Om hur de kände uppgivenhet och tvivlade på sin egen förmåga, men hur allt vände under månaderna på Resurscenter, tack vare den "Spark i röven"-metod som har låtit höra om sig ända in i Rosenbad.

— I stället för att sätta ungdomarna i jobbmatchning direkt och öka stressen de redan känner, tar vi det lugnt inledningsvis, lyssnar på god musik och har det litet trevligt, säger Asse Jakobsen, anställd på centret, och fortsätter:

— Vi bekräftar varje individ och hjälper dem att känna inspiration, glädje och jävlar anamma. De vågar drömma och då vågar de sätta upp mål och då blir vilket jobb som helst meningsfullt.

Det, menar han, ökar chansen att göra ett yrkesval som känns rätt och blir långvarigt.

— Allt det du säger gjordes inte tidigare. Det fanns en stor passivitet, Arbetsförmedlingen var en box där man inte kom ut, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern utesluter inte att Ängelholmsmetoden, med inslagen "Get ready" och "Streetcoaching", kommer att stå som förebild för andra kommuner.

— Vi uppmuntrar goda exempel som det här. Sedan behövs det rätt folk, eldsjälar, för att genomföra det. Finns de så hoppas jag att det blir av i övriga Sverige, säger han.

Tidigare deltagaren Cecilia Ottosson, som nu pluggar till personlig assistent, berättar att det kändes lönlöst att leta efter jobb eftersom "det ändå inte fanns några".

— Vem hade sagt att det inte fanns några, replikerar Fredrik Reinfeldt retoriskt.

— Jag själv, svarar hon och möts av en nickning.

— Det är en av de vanligaste föreställningarna man möter. Men det finns jobb trots den värsta ekonomiska krisen sedan 1920- och 30-talen, betonar statsministern.

— Vi tycker oss se en viss ljusning, och med en ökad efterfrågan kanske arbetsgivare börjar ställa sig frågan: hur rustar vi oss inför detta? fortsätter han.

Ett förslag som kommer upp är att undervisning i att söka jobb ska skrivas in i läroplanen för årskurs 9. Något som Fredrik Reinfeldt lovar att ta med sig till Stockholm. Kvar i skolans värld hittar han grundorsaken till ungdomsarbetslösheten.

— Många lämnar skolan med otillräckliga kunskaper och möter ett krävande arbetsliv. Skoltrötthet, som många här pratar om, kommer sig mycket av att skolan är för teoretiskt. Detta försöker vi förändra genom att uppmuntra hantverks- och yrkeskunnande. Det är också en fråga om var man befinner sig som människa, och här måste skolan bli bättre på att se enskilda elever.

Efter mötet har mer än en fått sin bild av statsministern reviderad.

— Innan kändes det som att han skulle komma bara för att han måste, men han intresserade sig verkligen för oss, säger Cecilia Ottosson.

Han var trevligare än jag trodde, säger Hanna Svensson.

Resurscenters framgångar till trots återstår mycket arbete. Ungdomsarbetslösheten i Ängelholm ligger klart över snittet i Skåne och riket (se fakta). Fler nya grepp planeras.

— Tanken är att samla ungdomar för att spåna kring alternativa yrkesval där det kan finnas möjlighet att starta eget. De har ju mycket idéer om vad som ska finnas i framtiden, det är ett intressant experiment, säger Björn Salmén på Arbetsförmedlingen.

Han bekräftar att visst finns det jobb att söka, men tillägger:

— Vi är alla medvetna om att vi har en hög arbetslöshet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0